Wat is improvisatietheater

Improvisatietheater is interactief, humoristisch en verrassend! De improviserende acteurs weten zelf nog niet welke scènes ze gaan spelen. Samen met het publiek zorgen zij voor verrassende geïmproviseerde scènes en sketches!

Improvisatietheater is de verzamelterm van theater waarbij de acteurs de scene ter plekke verzinnen. Slechts met beperkte elementen uit het publiek (bijvoorbeeld een lokatie of personage) improviseren zij de rest op het moment zelf. Om te improviseren wordt er van de acteurs gevraagd om veel bedachte verhaallijnen of grappen los te laten, je moet immers direct kunnen inspelen op de ingevingen van het publiek en de mede-acteurs. Daarnaast dienen de improvisatieacteurs ideeen van mede-acteurs te accepteren. Ja maar zeggen in plaats van ja en zorgt voor een negatieve scene die niet lekker loopt.

Improvisatietheater wordt mede interessant omdat de improvisatieacteurs het risico nemen en lopen om fouten te maken terwijl dat direct door het publiek gezien wordt. En daarom is het zo leuk om te doen en om naar te kijken!

Geschiedenis van improvisatietheater

Improvisatietheater is al eeuwen oud. De grondlegger van hedendaags improvisatietheater is Keith Johnstone. Hij heeft vanuit zijn werk met acteurs met plankenkoorts onder andere de improvisatietheatervorm theatersport ontwikkeld. Deze vorm is internationaal de meest gebruikte vorm van improvisatietheater. De laatste jaren krijgt improvisatietheater een steeds grotere naam door diverse tv-programma’s en grote internationale theatershows.

Vormen van improvisatietheater

Binnen improvisatietheater zijn twee grote stromingen te ontdenkken. Korte improvisatietheatervormen en lange improvisatietheatervormen. Korte vormen duren tussen de 3 en 10 minuten, lange vormen duren vaak langer dan 30 minuten.

Binnen korte improvisatietheatervormen is theatersport de bekendste vorm van improvisatietheater. Twee teams spelen een theatersportwedstrijd korte geimproviseerde scenes tegen elkaar waarbij rechters de scenes punten geven. Doel is om met het publiek een zo leuk mogelijke avond te beleven, bij theatersport staat winnen van de wedstrijd op een tweede plan. Korte vormen werden oorspronkelijk gebruikt als oefeningen voor lange improvisatietheatervormen, maar vanwege hun amusementswaarde worden de korte improvisatietheatervormen in het theater, tv en bij bedrijfsoptredens tegenwoordig vaker geboekt.

Improvisatietheater van The Impro Company

The Impro Company zet improvisatietheater als middel in bij veel diverse bedrijfsbijeenkomsten. Improvisatietheater laat verschillende vormen van communicatie zien, het houdt het publiek een spiegel voor. Naast de humoristische kant van improvisatietheater laat een optreden het publiek bewust worden van hun handelen. De informatie en doelstellingen van uw bijeenkomst zullen een blijvende indruk maken op het publiek.

Tijdens het optreden laten de improvisatieacteurs diverse interactieve sketches zien. Hierdoor is het mogelijk om verschillende doelstellingen aan bod te laten komen. Tijdens het optreden staat energie, humor en interactie centraal. Het publiek zal actief betrokken zijn en de input leveren voor de diverse scènes.

Improvisatietheater op tv

Improvisatietheater is in Nederland vooral bekend van tv-programma's als de Lama's en De Vloer Op. Recentelijk is In Goed Gezelschap gestart. Een nieuw improvisatietheaterprogramma waarbij korte improvisatietheatervormen ingezet worden als entertainment.

De Nederlandse programma’s zijn vaak gebaseerd op buitenlandse improvisatieprogramma’s. In Engeland heeft improvisatietheater bijvoorbeeld een grote tv-tak. Daar zijn diverse grote tv-programma’s welke invalshoeken zijn overgenomen voor de Nederlandse shows. De Lama’s zijn bijvoorbeeld gebaseerd op het Engelse programma Who’s Line Is It Anyway. Het Nederlandse tv-programma In Goed Gezelschap heeft elementen overgenomen van het Engelse tv-programma Fast and Loose.